Home | HASTALIKLAR | BITKILERIN YARARLARI | PRATIK BILGILER | GÜZEL SÖZLER | CICEKLERIN DILI | CILT SAGLIGI | SAGLIGIMIZ BITKILER ve GIDALAR | SAGLIGIMIZ ve BESLENME | BTKSEL YAGLAR KULLANIM ALANLARI | RESIMLER | MESAJLAR

gelincik742

SAGLIGIMIZ ve BESLENME

 

DOĞADAN GELEN SAĞLIK

 

Yüzyıllar boyunca yaşanan evrim, bilgi ve teknolojik gelişmeler sonrasında insanoğlu tekrar doğayı keşfedip bitkisel otlarla hazırlanan ilaçlara geri dönüş yapmıştır. Bu tekrar keşfin adı fitoterapidir. Günümüzde yapılan teknik deneyler sonrasında kesin etkisi ve yararları kanıtlanmış olan fitoterapi hayatımızdaki yerini almıştır.

Tarihte fitoterapi ile ilgili ilk yazıtlar killer üzerine Sümerliler tarafından yazılmış olan yazıtlardır. M.Ö. 3000 yıllarında yazılmış olan bu kilden yazıtlarda çeşitli hastalık ve bunları iyi eden bitki adları mevcuttur. Bu yazıtlar fitoterapinin tarihinin ne kadar eskiye dayandığının bir kanıtıdır. Bilindiği üzere ilk çağlarda insanlar, bitkilerle beslenirdi, Mısır'daki bilim adamları, mistik güçlerini yine bitkilerden elde etmişlerdi, yine orta çağda Çin'li doktorların bir çok hastalığı sifalı otlarla tedavi ettiği bilinmektedir. İnsanoğlu tarih boyunca bitkilerden elde ettiği sıvı veya ürünlerle kendine sağlık vermiş , tedavi etmiştir.

Eskiden sır gibi saklanan bu sifalı otlar artık günümüzde, 21. yüzyılın en önemli bilim dalını oluşturmaktadır. Bilimde görülen gelişmeler, teknolojininde yardımıyla , fitoterapiyi, artık bir daha etkisini kaybetmemek üzere tekrar gündeme getirmiştir.

Bilimsel methodlarla şifalı bitkilerin aktif etkilerini daha efektif bir şekilde özümleyip, daha pratik olarak, bu günkü yaşam tarzının ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde satışa sunulmaktadır.

SAĞLIK İÇİN DOĞADAN GELEN İLAÇLAR

 

Fitoterapi , ortodoks farmosötik şifalı bitkilerinden ayrılmalıdır. Bilinen bir gerçektirki bu ortodoks şifalı bitkileri yüzyıllar boyunca tedavi amaçlı olarak kullanılmıştır ve çok yararlı olmuşlardır. Fakat bilinen diğer gerçek şudurki yan tesirleri fazla olan bu kimyasal bileşimli bitkiler olası tehlike yaymakta ve ilaç yapımında kullanılmaktadır. İşte bu yüzden bitkilerden elde edilen ilaçları iki çeşide ayırmalıyız. Birinci kısım klasik ilaçlar ki bunlarında etken maddeleri bitkilerden elde edilir ve kimyasal maddeler eklenerek güçlü birer ilaç haline dönüştürülür.İkinci kısım olan fitoterapi daha yumuşak etkilidir ve daha çok korunma amaçlı olarak daha basit hastalıklarda kullanılır. Eklem ağrıları, uykusuzluk, kronik rahatsızlıklar fitoterapinin ana konularına girer. Fitoterapi ,içten gelen etkisiyle ,organizmayı etkilemeden, naturel bağışıklık sistemini arttırıcı etkiler verir. Bu sebepten, etkisi daha uzun sürelidir ve yan etkisi yoktur.

FİTOTERAPİ BİR MODA DEĞİLDİR.

 

Fitoterapiyi bir moda olarak algılayan bir kesim olması ile birlikte, eğitim seviyeleri yüksek olan , sağlıklı yaşam tarzını seçen kesimde fitoterapi kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Tabii bu artışın altında tamamen teknolojik gelişmeler ve testler sonrasında ortaya çıkan bilimsel olarak etkisi kanıtlanmış mükemmel ürünler yatmaktadır. Tarım alanında, eczacılık alanında ve kimya alanda ulaşılan mükemmeliyet, fitoterapi ürünlerini daha güvenli, daha etkili terapi yapar durumuna getirmiştir. Daha yumuşak ama etkili tedavi yöntemleriyle fitoterapi modern hastalıkların tedavisinde ( uykusuzluk, stres, fazla kilo ) etkili bir şekilde kullanılmaktadır.

Fitoterapinin etkili olabilmesi için seçilen bitkinin ne şekilde seçildiği ve işlendiği önemlidir.Phytokimyacılar tarafından özenle seçilen ve ekim alanının belirlenmesi, kültür tutturum aşamaları ve mahsul alım aşamasından itibaren çeşitli testlere tabii tutulan bitkiler özenle ve teknolojininde yardımıyla en etkili sonucu verecek şekilde özenle yetiştirilmektedir. Bazı bitkilerin değişik kısımları değişik tedavilerde kullanılırken bazı bitkiler sadece tek problemin çözümünde kullanılabilir. Harpagophytum bitkisinin kökü romatizmal ağrılara iyi gelir, Bilbery bitkisinin meyvası diareye iyi gelirken yapraklarından alınan sıvı hemoroid tedavisinde kullanılır. Bu durumda bitkinin hangi kısmının kullanılacağı, yapılmış çeşitli bilimsel test ve deneylerle belirlenmektedir. Günümüzün koşullarında fitoterapi artık kocakarı ilacı olmaktan çıkmış tamamiyle bilimsel olarak üretim yapar durumdadır.

Fitoterapik ürünler, günümüz koşullarına ve gündelik ihtiyaçlarına karşılık vermek amacıyla, tatsız olarak tablet, kapsül, sıvı olarak üretilmektedir. Bitkilerin efektif kısmı toz haline getirilerek tatsız ve yine bitkilerden üretilmiş kapsüllere doldurularak satışa sunulmaktadır. Bitkiler nitrojen yardımıyla dondurularak - 196 derecede işlem görmektedir. Bitkiler dondurularak işlem görmektedir çünkü kurutma aşamasında ortaya çıkan ısı bitkinin etkisini , activitesini azaltmaktadır.bunu engellemek için bu yönteme başvurulmaktadır.

Bitkilerin pudra hali diğer formlarına göre daha etkilidir. Bitkinin içindeki aktif içerikli kısımda hiçbir kayıp olmaz. Kapsüle yerleştirilmiş bitki pudralarında tam etkili bitkisel enzimleri bulabilirsiniz ki bu sinerji yaratarak daha etkili terapi imkanı sağlar. Fitoterapi yan etkisiz oluşuyla ve koruyucu özelliği ile hayatımıza girmiş bulunmaktadır.