Home | HASTALIKLAR | BITKILERIN YARARLARI | PRATIK BILGILER | GÜZEL SÖZLER | CICEKLERIN DILI | CILT SAGLIGI | SAGLIGIMIZ BITKILER ve GIDALAR | SAGLIGIMIZ ve BESLENME | BTKSEL YAGLAR KULLANIM ALANLARI | RESIMLER | MESAJLAR

gelincik742

SIFALI BITKILER

BİTKİLERİN YARARLARI KULLANIM ALANLARI
   M.Ö. 300 yılında kullanılmaya başlayan bitkilerle tedavi yöntemi ünlü Türk-İslam bilgini  İbni Sinâ’nın şifalı bitkileri anlatan  “Kanûn-Fit Tıp”  eserini 17. yy. ortasına kadar tıp okullarında okutulması ile şifalı  bitkiler ve tedavi uygulamaları bilimsellik kazanmıştır.
Büyük babalarımız büyük annelerimiz için sıcak kompresler,bitki çayları,ayak banyoları gayet doğal tedavi yöntemleriydi. Günümüzde unutulmaya yön tutan bu yöntemler son yıllarda bütün Dünyada yeniden değer kazanmaya başlamıştır.

alic7kt.jpg

ALIÇ MEYVASI

altino1.jpg

ALTIN OTU

anason.jpg

ANASON

ardic.jpg

ARDIÇ TOHUMU

avacado2.jpg

AVAKADO YAPRAĞI

ayvac.jpg

AYVA YAPRAĞI

260px-hibiscusclayi.jpg

BAMYE CİCEĞİ
HİBİSCUS

rosema17-s.jpg

BİBERİYE

civanpercemi10.jpg

CİVAN PERCEMİ

ebegumeci3.jpg

EBE GÜMECİ

feslegen.jpg

FESLEGEN

funda.jpg

FUNDA CİCEGİ

dl_poppy1iogelincik.jpg

GELİNCİK

ginseng5.jpg

GİNSENG

ygulu.jpg

GÜL

ghatmi.jpg

GÜL HATMİ

hardal.jpg

HARDAL

hyt.jpg

HAYIT TOHUMU

hiltan.jpg

HILTAN TOHUMU

hnnp.jpg

HÜNNAP

urt.jpg

ISIRGAN OTU

binbirdelikotu7.jpg

KANTARON CİCEGİ

karabas.jpg

KARABAS OTU

krhnbg.jpg

KARA HİNDİBA

kk.jpg

KEKİK

ketentohumu1.jpg

KETEN TOHUMU

krkklt.jpg

KIRK KİLİT OTU

ksmhmt.jpg

KISA MAHMUT OTU

krz.jpg

KİRAZ SAPI

kudret3.jpg

KUDRET NARI

ksbrn.jpg

KUSBURNU

lvnt.gif

LAVANTA

ppty.jpg

MAYIS PAPATYASI

melissa.jpg

MELİSA
OGUL OTU

mrcnksk.jpg

MERCAN KÖSK

mrsn.jpg

MERSİN YAPRAGI

myn.jpg

MEYAN KÖKÜ

mrvr.jpg

MÜRVER CİCEGİ

mentspic.jpg

NANE

nr.jpg

NAR CİCEGİ

klp.jpg

OKALİPTUS YAPRAGI

okse.jpg

ÖKSE OTU

oksrk.jpg

ÖKSÜRÜK OTU

pln.jpg

PELİN OTU

ryhn.jpg

REYHAN

rezene3.jpg

REZENE

r2_servi.jpg

SELVİ KOZALAGI

sgrky.jpg

SIGIR KUYRUGU

snmk.jpg

SİNEMAKİ

sinirliot2.jpg

SİNİRLİ OT

shtr.jpg

ŞAHTERE OTU

srbtc.jpg

ŞERBETCİ OTU

trnc.jpg

TURUNÇ

uvz.jpg

ÜVEZ YAPRAGI

yscy.jpg

YESİL ÇAY

zncfl.jpg

ZENCEFİL

zrdcl.jpg

ZERDEÇAL

zy.jpg

ZEYTİN YAPRAĞI
  
 

                 BİTKİLERİN YARARLARI KULLANIM ALANLARI

                      M.Ö. 300 yılında kullanılmaya başlayan bitkilerle tedavi yöntemi ünlü Türk-İslam bilgini  İbni Sinâ’nın şifalı bitkileri anlatan  “Kanûn-Fit Tıp”  eserini 17. yy. ortasına kadar tıp okullarında okutulması ile şifalı  bitkiler ve tedavi uygulamaları bilimsellik kazanmıştır.

                      Büyük babalarımız büyük annelerimiz için sıcak kompresler,bitki çayları,ayak banyoları gayet doğal tedavi yöntemleriydi. Günümüzde unutulmaya yön tutan bu yöntemler son yıllarda bütün Dünyada yeniden değer kazanmaya başlamıştır.

           ALIÇ ÇİÇEĞİ Fructus Crategi:  Anjine soğuk algınlığına, kalp damarlarını açmaya kasları   kuvvetlendirmeye, hipertansiyona,sinir sistemini düzene sokmaya, uykusuzluğa, mideyi rahatlatmaya, böbrek ve idrar yolları iltihaplarına,, menopoza iyi gelir.Kalbin en iyi dostlarındandır.

           ALTIN OTU  Herba cetarachi:  Böbrek, idrar yolları hastalıkları ve safra kesesi tembelliğine, taş, kum ve iltihaba, adet düzensizliği ve zorluğuna, rahim akıntı ve iltihaplarına, romatizma,siyatik ve mafsal ağrılarına iyi gelir.

  ANASON Fructus anisi vulgaris: Tükürük ve mide ifrazatını arttırmaya,iştah açmaya,hazmı kolaylaştırmaya,mide bağırsaksancıları ve gazlarına,sinirleri yatıştırmaya,anne sütünü çoğaltmaya,soğuk alğınlığına,astım ve nefes darlığına,baş ağrısı ve ağız kokusuna,mafsal ağrılarına  yararlıdır.Kuvvet için kullanılır.

      ARDIÇ  Juniperus: Nefes açmaya,ağız kokusuna,idrar söktürmeye,kalp-damar açmaya,damar sertliğine,sinir sistemine,kanı sulandırıp temizlemeye,zehirli maddeleri dışarı atmaya,yağları eritmeye,astıma,romatizmaya,Adale,siyatik ve mafsal ağrılarına,kramplara,gut hastalığına,karaciger ve akciger hastalıklarına,kansızlığa,Rahim iltihap ve akıntılarına, haricen cilt hastalıklarına iyi gelir.

AVAKADO YAPRAĞI Fructus Perseae gratissimae: Böbrek,idrar yolları iltihabı kum ve taşlarına,rahim iltihabı ve akıntısına,tansiyonu düşürmeye,cildi güzelleştirmeye,ishali kesmeye,vucuda zindelik vermeye faydalıdır.Bitkide A,D,E vitaminleri bulunmaktadır.

        AYVA YAPRAĞI  Cydonia vulgaris: Nezle,grip,soguk algınlıgına,öksürüğe,boğmacaya,nefes darlığına,astıma,Bronşite,hemoroide,uykusuzluğa,ishale,ateşi düşürmeye,karaciğer tembelliğine,kanı temizlemeye,bağırsak iltihabını gidermeye,akciğere,vereme iyi gelir

BAMYA CİÇEĞİ Flos hibisci: Tansiyonu,şekeri düşürmeye,kandaki yağları eritmeye,kolesterole,lipide,kanı sulandırıp temizlemeye,sinirleri yatıştırmaya,susuzluk ve harareti gidermeye,damar açmaya,ateşi düşürmeye,kramplara,idrar yolu iltihaplarına,haricen şişlik ve çıbanlara iyi gelir.

BİBERİYE Folium rosmarini: Zihni açmaya,tansiyonu düşürmeye,guatra,kalp-damar hastalıklarına,kanı temizlemeye ve sulandırmaya,uykusuzluğa,mide ve bağırsak gazlarına,hazımsızlığa,damar sertliğine,idrar artırmaya,kolesterole,kanın yağlanmasına,sarılığa,karaciğeri beslemeye,safrayı arttırmaya,saç dökülmesini önlemeye,haricen yaralara iyi gelir.Terletici özelliği vardır.

CİVAN PERÇEMİ  Herba Millefolii: İdrar söktürmeye,  adeti düzene sokmaya,idrar yolu iltihaplarına,gribe,soğuk algınlıgına,safra kesesi tembelliğine,basura,kansızlığa,kızamık ve boğmacaya,Kemikleri kuvvetlendirmeye,menopozu geçiktirmeye,kansere iyi gelir.Ağrı kesici özelliği vardır.

       EBEGÜMECİ  Folium Malvea: Guatr,öksürük,bronşit,sğuk alğımlığı,grip ve anjine,solunum yolları enfeksiyonlarına,nefes darlığına,astıma,bronşite,sindirim sistemi bozukluklarına,boğaz iltihaplarına,faranjite,ses kısıklığına,kusma ve bulantıya,burun kanamasına,zehirli böcek sokmasına,vucut,Romatizma,siyatik

ve mafsal ağrılarıa,haricen çıban ve urlara iyi gelir.Ateşi düşürmek için kullanılır.

FESLEĞEN  Herba Basilici: Boğaz iltihaplarına,iştahı açmaya,mide-bağırsak sancı,ağrı ve gazlarına,şişmanlığaGrip,anjin,bronşit,astım ve nefes darlığına,idrarı arttırmaya,terlemeye,vucuttaki zehirli maddelerin dışarı Atılmasına,bağırsak parazitlerine,burun kanamalarına,safra söktürmeye,gögüs ağrılarına,böbrek,idrar yolu kum ve iltihaplarına,adet sancısına ve akıntısına iyi gelir.

        FUNDA YAPRAĞI Herba Ericae: Antibiyotik olarak kullanılır,böbrek ve idrar yollarındaki kum ve iltihaba,rahim akıntısı ve iltihabına,vucuttaki yağları eritmeye,şişmanlığı önlemeye,mesane iltihabına,Öksürüğe ve gögsü yumuşatmaya iyi gelir.Terletici özelliği vardır.

GELİNCİK (Papaver Rhoeas): Nefes darlığı, astım, bronşit ve göğüs nezlesinde rahatlık sağlar. Boğmacayı keser. Kan tükürme ve kan kusmayı keser. Uykusuzluğu giderir. Yanıkları iyileştirir. Yılancık da faydalıdır. ________________________________________________________________________________________

GİNSENG (Radix Gingseng): Ginseng’in stresi azaltıcı ve hatta yok edici etkileri olduğunu ortaya koymuştur. Stres, depresyon veya diğer sert ve olumsuz koşullar altındaki vücut metabolizmasını koruyan bir tonik etkiye sahiptir. Şeker hastalığının iyileşmesine yardımcı olur ve kandaki şeker, lipit ve kolesterol seviyesini düşürür. Tümör hücrelerinin çoğalmasını yavaşlatır ve hatta engeller. Anemiye (kansızlık) karşı iyi gelir ve özellikle kanser hastalarında görülen kandaki bazı eksiklikleri giderir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve kalp-damar sistemi üzerinde olumlu etkisi vardır. _______________________________________________________________________________________________________________________________

GÜL (Rosa Callica): Antiseptik olarak kullanılır. İshali keser. Boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir. Göz kanlanmaları ve göz nezlelerinde faydalıdır. Ayrıca krem ve parfümeri sanayiinde kullanılır.

____________________________________________________________________________________

GÜL HATMİ  Flos Althaeae: Üst solunum yolları hastalıklarına,anjin,nezle,grip,soğuk algınlığına,bronşları yumuşatmaya,öksürük ve nefes darlığına,balgam söktürmeye,göz-diş eti iltihaplarına,bağırsak sancı ve ağrılarına,adet kanamalarını düzene koymaya,böbrek ve idrar yolu iltihaplarına,cinsel gücü arttırmaya,meniyi çoğaltmaya,cilt hastalıklarına karşı kullanılır.Zehirli böcek sokmasını önler.

HARDAL (Bcassica Nigra):    Kullanılan kısımları tohumları ve tohumlarından elde edilen yağıdır. Bitkinin yaprakları dökülmeye başladığında meyve salkımları toplanır. Bunlar 15 gün kadar gölgede kurutulduktan sonra tohumları alınır. Hardal tohumlarında müsilaj, yağ, sinapin, sinigrin isimli glikozit ve mirozinaz fermenti vardır. Çok eskiden beri tıpta kullanılmaktadır. Dâhilen hardal tohumu unu az dozlarda midevî, yatıştırıcı ve tarçınla karıştırılırsa iyi bir iştah açıcıdır. Hâricen yakı, lapa veya banyo hâlinde romatizma ve bronşitte mevzii tahriş yapmak için kullanılır. Hardal yağı cildi tahriş eder, onun için sürüldüğü yer kızarır. Hafif antiseptiktir. Dumanı öksürük ve gözyaşı getirir. En fazla baharat olarak kullanılır. Deriyi tahriş edip, kızarttığından iç organlardaki kanı dışarıya toplar. Zehirlenmelerde kusturucu etkisinden faydalanılır. Hardal yakıları bir saatten fazla tutulmamalıdır. Aksi halde yılancığa benzer büyük şişler meydana gelir. Yakılar ılık suda ısıtılır. Sıcak su fermentleri tahrip eder. Hardal yakısı, hardal tozunun kâğıt üzerine yapıştırılması suretiyle elde olunur. Kullanılacağı zaman ılık suda ıslatılarak hardallı tarafı deriye gelecek şekilde kullanılır.

______________________________________________________________________

HAYIT TOHUMU (Vitex Agnus): Adet periyodunuzu (menstural cycle); ister çok kısa olsun, isterse hiç olmasın, kanama zamanı çok uzun veya çok kısa olsun, kanamanız çok hafif veya ağır olsun herşeyi normale döndürmek için elinden geleni yapacaktır. O aynı zamanda hem afrodizyak (cinsel istek arttırıcı) hem de anti-afrodizyak özelliğe sahiptir. Yani cinsel isteğiniz çok fazla ise onu azaltacak, az ise yükseltecek ve normale döndürecektir. Menopoz hormonal iniş çıkışın sonunda büyük bir çukurdur! Hayıt meyvesi progesteron’ daki dramatik inişi yavaşlatarak ve hormon seviyesindeki değişikliklere vücudu alıştırarak bu süreçte yardımcı olmaktadır. Sıcak basması, vajina kuruluğu, baş dönmesi ve depresyon gibi menopoz semptomları hayıt meyvesi terapisine olumlu tepki vereceklerdir. Hormon dengesizliği kısırlığa da yol açabilmektedir. Bu nedenle hayıt meyvesi yumurtlama periyodunu düzenlemeye ve hamile kalma şansının artmasına yardımcı olabilir. Doğum kontrol hapına son verdikten sonra da, bedenin doğal dengesini yeniden kurabilmesinde çok yararlı olur. Hayıt meyvesinin, her ne kadar kullanım alanlarının çoğu bayanlar için olsa da erkeklerde depresyon ve buna bağlı cinsel iktidarsızlık durumlarında da kullanılılabilir. Erkeklerde testesteron, kadınlarda ise östrojen fazlalığının neden olduğu aşırı kıllanma ve sivilcelere (akne) karşı, hayıt meyvesi terapisi hormonları dengeleyerek yardımcı olabilir.

_________________________________________________________________________________________________

HILTAN TOHUMU (Amni Visnaga): Kramp - spazm cözücü,idrar söktürücü, kuvvet verici olarak kullanılır.

______________________________________________________________________

HÜNNAP  Fructus Jujubae: Kalp hastalıklarına,damar tıkanıklığı ve sertliğine,nefes darlığına,astıma, bronşite,Faranjite,bağırsak ve mide tembelliğine,şeker hastalığına,yüksek tansiyona iyi gelir.

       ISIRGAN YAĞRAĞI  Folium Urticae: Kanı temizlemeye,kansere,hücre yenilemeye,idrar ve böbrek hastalıklarına,taş ve kumunu dökmeye,kuvvet vermeye,cinsel gücü arttırmaya,mafsal ağrılarına,kansızlığa,Nefes darlığı ve astıma,burun kanamasına,basura,ssssaçları beslemeye ve dökülmesini önlemeye,şekeriDüşürmeye,ishali kesmeye,idrarı arttırmaya,menopaza,rahim ağrısı ve akıntısına,adet düzensizliğine,ödeme ve kalp ağrılarına karşı kullanılır.

KANTARON ÇİÇEĞİ  Centaurii Minoris: Mide ve bağırsak ağrı ve sancılarıa,yaralara,ülsere,gastirite,böbrek kum ve iltihabına,kansere,bademcik-ağız iltihabı ve yaralarına,bağırsak parazitlerine,akciğer hastalıklarına,nefes darlığı astım ve bronşite,sara hastalığına,kulak ağrısına,damar sertliğine,sinirleri yatıştırmaya,ishali kesmeye,ateşi düşürmeye,iştah açmaya,saç dökülmelerine,romatizmal ağrılara iyi gelir.

KARABAŞ OTU  Lavandula Stoechas: Kalp-damar tıkanıklarını açmaya,sinirleri düzene koymaya,strese bağlı uykusuzluğa,astım,bronşit ve nefes darlığına,vucuda zindelik vermeye,balğam söktürmeye,kandaki yağları eritmeye,kolesterole,kansere,romatizma,siyatik ve mafsal ağrılarına,sara nöbetlerine,baş ağrısına,parkinson hastalığına,el kol titremelerine karşı kullanılır.Kanı sulandırır,hücre yeniler.

KARAHİNDİBA                               : Sarılıkve dalak rahatsızlıklarına,karaciğer hastalıklarına,safra kesesi taş ve kumlarının düşürülmesine,kabızlığa,böbrek rahatsızlığına,hemoroide,mide ağrılarına,ülsere,sindirimi kolaylaştırmaya,solunum yolları iltihabına ve öksürüğe karşı iyi geldiği bilinir.

KEKİK  Herba Thymi:  Kan şekeri ve şeker hastalığına,bedeni ve zihni kuvvetlendirmeye,sinir sistemi ve sindirim sistemine,hazımı kolaylaştırmaya, böbrek ve idrar yolları hastalıklarına,salgı bezlerinin düzenli çalışmasına,adet zorluğuna ve kanamalarına,astım-bronşit ve nefes darlığına,grip-soğuk algınlığı ve iştah açmaya,gögsü yumuşatmaya,romatizma-siyatik ve mafsal ağrılarına,sedef-kaşıntı ve uyuza,mide-bağırsak gazlarının atılmasına,bağırsak parazitlerine,gözü ve hafızayı kuvvetlendirmeye,kansızlığa ve cinsel isteği arttırmaya iyi gelir.

KETEN TOHUMU  Semen Lini: Solunum yolları iltihaplarına,zatürreye,bronşit ve nefes darlığına,boğmacaya,Bağırsaklardaki fazla suyun emilimine,kabızlığa,diş temizliği ve parlaklığına,kalp-damar sağlığına,tansiyon düşürmeye,romatizma ve adale ağrılarına iyi gelir.İçerisinde Omega3 bulunur.

KIRKKİLİT  Herba Equeseti:  Böbrek-idrar yolları tembelliği, kum ve iltihaplarına,albümin ve mide kanamasınaHarici yaralara,adet düzensizliğine,rahim iltihabı ve akıntısına,karaciğer ve akciğer hastalıklarına,burun kanamalarına,şeker hastalığına ve astıma karşı kullanılır.Haricen dıştaki şişlik ve cıbanlara iyi gelir.

KISA MAHMUT OTU  Herba Chamaedrys:  İştah açmaya,mide ve bağırsak rahatsızlıklarına,basur ve füstüle,şeker hastalığına,kansere,zayıf cocukların kilo almasına,cinsel gücü arttırmaya,kuvvet vermeye,kansızlığa,böbrek ve idrar yolları hastalıklarına,safra kesesi tembelliği çamur ve iltihabının temizlenmesine,prostata,hazımsızlığa,karın ağrı ve sancılarına,mide ve bağırsak yaralarına iyi gelir.

KİRAZ SAPI  Prunus Avium: Sindirim sistemi bozukluğuna,şişmanlığa,kanı sulandırmaya,böbrek ve idrar yolu hatalıklarına,iltihap ve kumunu düşürmeye,kanı temizlemeye,karaciğer şişliğine,safra fazlalığına,sinirleri kuvvetlendirmeye,sivilceleri önlemeye,adet düzensizliğine,rahim  iltihabı ve akıntısına,ödme faydalıdır.

KUDRET NARI  Momordica charantia:  Olgunlaşmamaış meyveleri kan şekerini düşürür,olgun meyveler  mide ve bağırsak iltihaplarında,ülserde, kuvvet verici,bulantı kesici ve bağırsakları çalıştırıcı olarak kullanılabilir.Haricen yara ve yanık tedavisinde yararlanılır.

KUŞBURNU  Rosa Canima:  C vitamini yönünden zengin bir bitkidir, idrar söktürücüdür.Soğuk algınlığına,gribe,bağırsak ve sindirim sistemine,halsizliğe,uykusuzluğa,kanamalara,bağırsak parazitlerine,Basura,karaciğer rahatsızlıklarına,böbrek ve idrar yolu hastalıklarına iyi gelir.Vucuttaki hararetin düşmesine yardım eder,cildi güzelleştiricidir.

LAVANTA  Syringe Vulgaris:  Ateşi düşürmeye,sıtma hastalığına,iştah açmaya,adet düzensizliğine,sindirim sistemine,mide bağırsak gazlarına,karın şişliklerine,kramplara,siyatik ve mafsal ağrılarına,gut hastalığına Karşı kullanılır.Toksinli maddeleri vucuttan dışarı atmakta etkilidir.

MAYIS PAPATYASI  Flos Chsmomillae Vulgaris:  İdrarı çoğaltmaya,adet sancılarını dindirmeye,kolit mide ve bağırsak sancılarına ve gazına,romatizma,siyatik ve mafsal ağrılarına,saçları kuvvetlendirmeye,saçın rengini açmaya,göz-ağız iltihabına,böbrek ve idrar yolu hastalıklarına,astım,bronşit ve göğüs yumuşatmaya,öksürüğe,nefes darlığına,gribe,sinir zafiyetine,bademcik iltihabına,franjiteiyi gelir.

MELİSA(OĞULOTU)  Folium Melisa:  Dıştaki yaralara,kalp-damar hastalıklarına,kanı sulandırmaya,bayılmalara,sinir sistemini rahatlatmaya,yüksek tansiyona,mide ağrılarına,hazımsızlığa,baş ağrılarına,iştah açmaya,nefes darlığına,astıma, gögüs yumuşatmaya,kulak ağrısına ve idrar yolu hastalıklarına iyi gelir.Uyarıcı ve ferahlatıcıdır.

MERCAN KÖŞK  Herba Majoranae:  Sinir bozukluklarında,ruhi bunalımlarda,cinsel gücü ve isteği arttırmada,Döl yatağı tembelliğinde,Astımda,nefes darlığında,böbrek,akciğer ve dalak hastalıklarında,göz hastalıklarında,Uykusuzlukta,ses kısıklığında,solunum yolları hastalıklarında etkilidir.

MERSİN YAPRAĞI  Folium Myrti:  İshali kesmeye,miğren ve şeker hastalıklarıda,makat ve rahim çıkmalarında,soğuk algınlığı,anjin ve boğaz iltihaplarında,sinirleri yatıştırmada,ağız kokusunun giderilmesindePankreas ve karaciğer hastalıklarında etkilidir.

MEYAN KÖKÜ  Radix Liquiritiae:  Vucuda sıcaklık vermede,nefes darlığında,astımda,bronşitte,soğuk algınlıgında,gögsü yumuşatmada,balgam söktürmede,bağırsak ağrılarında,ülserde,böbrek ve idrar yolu hastalıklarında,ses kısıklığında kullanılır.

MÜRVER CİCEĞİ  Flos Sambuci Nigare:  Anne sütünü çoğaltmada,cinsel gücü ve meniyi arttırmada,böbrek ve idrar yolu hastalıklarında,soğuk algınlığı ve gripte kullanılır.

NANE  Folium Mentha Piperitae:   Kuvvet vermede,öksürükte,mide bulantısı ve kusmada,idrar yolu hastalıklarında,ateşi düşürmede,nefes açmada,sinir sistemi bozukluklarında,baş dönmesinde kullanılabilir.  Çok kuvvetli bir antiseptiktir.

NAR ÇİÇEĞİ  Punica Granatum:  Sivilcelere,bağırsak parazitlerine,uçuklara,ishale,basura,ağız yaralarına,akciğer ve karaciğer hastalıklarına,mideyi kuvvetlendirmeye,göğsü yumuşatmaya,şeker hastalığınaYüksek tansiyona karşı etkilidir.

OKALİPTUS YAPRAĞI  Folium Eucalypti Officinalis:  Öksürük,bronşit ve göğsü yumuşatmaya,gribe,nefes darlığına,balgam söktürmeye,böbrek ve idrar yolu iltihaplarına,akıntıya,bel soğukluğuna,makat iltihabına,Kusmayı önlemeye karşı atkilidir.Haricen yara ve iltihapları kurutmakta kullanılır.

ÖKSE OTU  Loranthus Europoeus:  Baş dönmesine,saraya,tümöre,kansere,gut hastalığına,göğüs hastalıklarına,Kanama ve dolaşım bozukluklarına,yüksek tansiyon,damar sertliği ve adet düzensizliklerine,idrar söktürmeye,rahim iltihabına,iştah açmaya,kuvvet vermeye,kolesterol ve kalp hastalıklarına karşı kullanılır.

ÖKSÜRÜK OTU  Tussilago Farfara:  Solunum yolları hastalıklarında,ağız ve boğaz iltihaplarını iyileştirmekte, akut ve kronik öksürüklerin tedavisinde kullanılmaktadır.

 PELİN OTU  Artemisa Absinthium:  Taşıdığı acı maddelerden dolayı mide salgısını etkiler.İştah açıcı olarak,safra yolları  rahatsızlıklarında,bağırsak parazitlerinin dökülmesinde,kızarıklık ve şişliklerin giderilmesinde sarılıkta kullanılır.

REYHAN  Herba Basilici:  Ağız kokusunun giderilmesinde,mide bağırsak gazı ve şişliklerinde,astım ve nefes darlığında,vucuda zindelik vermekte,uykusuzlukta etkilidir.

REZENE  Foeniculum Vuulgare:  Mide bağırsak hareketini arttırı,mide ve sindirim sistemine şişlik ve gaz giderici, kaslar üzerinde spazm giderici olarak,kalp çarpıntısına,kandaki üreyi düşürmeye,adet zorluğunda,Ciğer ve dalak tembelliğinde,gözdeki iltihapların temizlenmesinde ve gözü kuvvetlendirmede,iştah açmada ve hücre yenilemede etkilidir.Anne sütünü arttırıcı olarak da kullanılır.

SELVİ KOZALAĞI  Cupressus Sempervirens:  Böbrek ve idrar yolu hastalıklarında,romatizma,siyatik ve mafsal ağrılarında,kramp ve adale kasılmalarında,nefes darlığı astım ve bronşitte,ateş düşürmekte,şaker hastalığındaEtkilidir.Haricen kanayan yaraların kanını durdurmakta kullanılır.

SIĞIR KUYRUĞU  Flos Verbasci:  Gögsü yumuşatmakta,balgam söktürmekte, nefes darlığı astım ve bronşitte,Soğuk algınlıgı ve gripte,böbrek idrar yolu hastalıklarında,mide kramplarında,baş ağrısı migren ve sinüzitte,Karaciğer hastalıklarında,ağız ve diş eti iltihaplarında,rahim akıntı ve iltihabında kullanılır.

SİNEMAKİ  Folium Sennae:  Hazımsızlık,sindirim sistemi ve bağırsak tembelliğinde,kalbi kuvvetlendirmede,Adale ağrılarında kullanılır.Doğal bir müshildir.Haricen uyuza,sivilcelere,saç kuvvetlendirmekte ve dökülmesini önlemekte kullanılır.

SİNİRLİ OT  Folium Plantaginiz:  Böbrek,idrar yolu iltihabı ve kumunu temizlemeye,kabızlığa,kanı temizlemeye,Nefes darlığına,göğsü yumuşatmaya,ciğerdeki kanamaları durdurmaya,mide ülserine,diş eti iltihabına,rahimİltihabına ve akıntısına,varise iyi gelir.Haricen nasıra karşı kullanılır.

ŞAHTERE OTU  Herba Fumariae:  İdrarı arttırmaya,iştah açmaya,karaciğer hastalıklarına,sarılığa,cilt hastalıklarına,sedefe,egzamaya,kanı temizlemeye,rahim ağrılarına,adet sancılarına,doğum öncesi ağrılara,Basura,zayıflamaya,damar sertliğine,mide bağırsak sancılarına,vucuttaki toksinleri  atmaya iyi gelir.

ŞERBETCİ OTU  Humulus Lupulus:  İştah açmaya,idrar arttırmaya,ateşi düşürmeye,sinirleri yatıştırmaya,uykusuzluğa,vucuda direnç ve kuvvet vermeye,kanı temizlemeye,romatizma,siyatik ve mafsal ağrılarına iyi gelir.

TURUNÇ Citrus Aurantium:  Hazmı kolaylaştırmaya,harareti kesmeye,ateşli hastalıklara,sindirim sistemine,mide bağırsak ağrılarına,iştahsızlığa,soğuk alğınlığına,öksürüğe,damar sertliğine,sinüzite,şeker hastalığına,kalp ağrısına,tansiyonu düşürmeye,cilt güzelliğine iyi gelir.

ÜVEZ YAPRAĞI  Fructus Sorbi Domatesticae:  Kan şekerini düşürmeye,sinir sistemini düzene koymaya,ateşiDüşürmeye,uykusuzluğa,bağırsakları yumuşatmaya,böbrek ve idrar yolu iltihaplarına iyi gelir.

YEŞİL ÇAY  Camellia Sinensis:  Siyah çaya göre daha fazla anti oksidan özelliği taşıyan kateşin içerir.Kateşin bir çok rahatsızlığa (kanser,kalp-damar hastalıkları vs.) zemin hazırlayabilen serbest radikallerin olumsuz etkisini gidermekte yararlı etki gösterir.Yağ hücrelerinin metabolik hareketlerini arttırarak depolanmış yağın yakılmasını hızlandırır, böylecekilo vermede rejim ve eğsersiz yanında yardımcı olarak kullanılır.Ayrıca taşıdığı antioksidanların metabolizmanın düzenli çalışmasını sağladığı, kalp-damar sağlığında etkili olduğu,kolesteroli düşürdüğü  bilinmektedir.

ZENCEFİL Rhizoma Zindiberis: İştah açar. Mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. Kusmayı önler. İshali keser. Bağırsak bozukluklarını giderir. Soğuk algınlığında çabuk iyileşmeyi sağlar. Bedeni ve zihni gücü artırır. Cinsel istekleri kamçılar. _____________________________________________________________________

ZERDECAL (Curcuma Longa): Sinirleri uyarır. Vücutta biriken zehirli maddeleri atar. Nekahat devresini kısaltır. Verem gibi hastalıklarda faydalıdır. __________________________________________________________________________________

ZEYTİN YAPRAĞI  Folium Olivarum:  Ağız yaralarına ve ağız kokusuna,tansiyonu ,şekeri düşürmeye,damar Sertliğine,iştah açmaya,cinsel gücü arttırmaya,kuvvet vermeye,karaciğerhastalıklarına,romatizma,siyatik ve mafsal ağrılarına,kandaki yağları eritmeye,kolesterolü  düşürmeye,bağırsak parazitlerine,pankreası ve safrayı çalıştırmaya karşı  kullanılır.                                                                                                                               

 

mailto: Ahmet ALTINTAS
 
akttar_06@hotmail.com